Inspiration till ett bättre hem
Tapetinspiration
Inspiration

Tapetsera Mera!

Nu är det vår och många är i göra-om-tagen så varför inte måla och tapetsera om hemma!! Det finns några saker man borde tänka på om man väljer att tapetsera om själv så vi har sammanställt en lista här nedan.

  1. Ha rätt förutsättningar: Hur ser väggen ut? En av grundreglerna före all tapetsering är att underlaget ska vara torrt, jämnt och fast. Börja med att bryta strömmen i rummet för att sen skruva loss kåpor kring eluttag och strömbrytare. Ta helst bort golvsocklar och lister för att kunna skapa en snygg finish upptill och nedtill. Ta bort spikar och tavelkrokar, samt annat som sitter fast på väggarna. Utgå nu från vilket underlag väggarna har, spackla och slipa bort ojämnheter.
  2. Ha rätt verktyg: Roller, pensel, skärlinjal, tapetrivare/kniv, vattenpass, tum/måttstock, tapetlim och tvättsvamp/trasa.
  3. Se till att ha tillräckligt med tapet! Antingen beställer man hos företag per kvm eller räkna själv ut hur många rullar du behöver, då standarden är 10 meter lång och 53 cm bred. Detta kan såklart variera.
  4. Köp rätt lim till din tapet, se på rullen om det finns rekommendationer.
  5. Nonwoven-tapeter är ett smidigt att tapetsera med själv, då du limmar på väggen och sen fäster tapeten ovanpå. Se dock till att du har tillräckligt med lim överallt, även i hörnen.
  6. Ha en bra kniv eller tapetrivare och byt blad ofta, då förhindrar du att göra sönder tapeten.
  7. Mönsterpassning. Räkna ut hur tapeten ska sättas upp om den ska mönsterpassas. Var noga, mät och ta till vattenpasset vid behov. Främst så att mönstret hamnar rakt på väggen.

Det finns olika typer av tapeter; nonwoven, papperstapeter, vinyltapeter, strukturtapeter, textiltapeter m.m. Tänk bara på att väljer du en tapet med struktur så kommer den vara svår att få bort eller tapetsera över. De sistnämnda är heller inte lika miljövänliga som papperstapeter eller nonwoven. I vilket fall, vad du än bestämmer dig för att använda så se till att du gör på det sätt som rekommenderas för just den tapeten.

TapetdesignI detta fall var väggarna så gott som nya därför var ytorna rena och torra. Tanken med tapeten är att den blir som en stor tavla och ett blickfång när man kommer uppför trappen. Vi ramade även in en bit av tapeten i en större ram på en av de andra väggarna, så mönstret kommer igen.

I vår webbshop har vi både fondtapeter av Henri Hiltunen och tapeter av Therése Robsahm Riegler, som beställs per kvm. Alla är handritade och målade.

Therése Robsahm Riegler
Från vänster tapeten Nejlika, mitten Gräs och Röda blommor. De beställs per kvm. Se dem i shoppen här.

Henri Hiltunen
Fondtapeter av Henri Hiltunen, de beställs per kvm och du kan se dem alla här i shoppen.

Ha en trevlig söndag,
önskar Inredningsspecialisten