Inspiration till ett bättre hem
Inspiration

Skogen under vattenytan

För många människor är alger ett slemmigt ogräs som förstör en annars vacker sandstrand. I själva verket är alger så mycket mer och råkar dessutom förekomma i många produkter vi använder dagligen, som skönhetsprodukter, livsmedel och hälsovårdsprodukter. Alger är till och med en kandidat i jakten på framtida bränslen. En rikedom som vi hittills inte har förstått värdet av, enligt mig! Tångskogarna utgör tillsammans med korallreven havets regnskog som sprudlar av liv. Däri lever fiskar och smådjur i en ren och biotopbildande miljö.
algaebra
Alger har länge odlats i stor skala och brukas som en konventionell produkt, oftast i form av pulver som används som näringstillsats eller förtjockningsmedel. I Japan är torkade alger en vanlig ingrediens i kosten. Men som ett praktiskt material är alger en nykomling, trots sina fantastiska materialegenskaper.
Min lust att undersöka algernas egenskaper föddes under min tid på Island, som utbytesstudent 2013. Som så ofta sker, dök idén upp av en ren slump. Jag och min vän Brynja åkte en höstdag till en vik utanför Reykjavik för att plocka blåmusslor. Tidvattnet hade dragit sig långt tillbaka och en stor yta av havsbotten blottades. Alger i olika färger låg som ett fint täcke över marken vi gick på och skyddade miljontals av kräftdjur. När tanken slog mig att använda algerna som ett skyddande eller dekorativt material i min design började min kreativa muskel jobba hårt, och har gjort så ända sedan dess. Ju mer jag förstod om algernas egenskaper, desto mer triggade det mig till att fortsätta. Idag, nästan tre år senare har jag, tillsammans med SP (Sveriges Forskningsinstitut) tagit fram 3D-printade prototyper av algkrukor.
Design Martina Green
Algernas färgvariationer är oändliga och färgpigmenten påverkas av syre, solljus och värme. Ovanför ytan går algerna från att vara mjuka, elastiska till fasta och hårda. Olika alger har olika utseende och hårdhet, och här går det att kombinera och blanda hejvilt för att ta fram nya, unika utseenden. När algerna är torra blir dom aningen transparenta, vilket gör materialet väldigt passande för ljuslyktor.
tånglyktor
Tånglyktorna finns i tre storlekar, kolla in dem i shoppen här.
Eftersom alger är ett ätbart, organiskt material kan det brytas ner helt naturligt om det hamnar bland mikroorganismer utomhus. Alltså går det att slänga ljuslyktan i komposten, eller ner i en gryta när den är brukats färdigt och övergå till att bli näring. Hur bra är inte det?
algaebra
Martina Green, Algaebra
Inredningsspecialisten