Inspiration till ett bättre hem
Graffirmation
Inspiration

PRIDE-Kollektion av Graffirmation

Eftersom Magnus själv är öppet homosexuell och Pride har varit en viktig del av hans egen självbild och historia, ville han göra något inför att Stockholm Pride firas för 20:e gången i år.
– Tanken är skapa en kollektion där jag börjar med två posters och som sedan byggs ut år för år där olika kreatörer får skapa en poster utifrån sina tolkningar av Pride, säger Magnus.

Inför arbetet med dessa två första posters, bestämde han sig snabbt för att han inte ville göra en regnbågsflagga i någon form utan Magnus ville vara lite mer subtil än så. Jobba med färger och tekniker på ett sätt så att det känns som en fin och konstnärlig poster men med ett starkt budskap och gömda symboler.

– HBTQ-rörelsen har ju genom åren älskat olika typer av symboler och koder, så det ville jag flirta lite med, säger Magnus.

De två motiven X och XX bygger på inspiration från temat till årets Stockholm Pride. Sedan starten av Stockholm Pride 1997 har vi i Sverige hunnit långt inom HBTQ-rörelsen med nya lagar mot diskriminering, rätten till könsneutralt äktenskap, rätt att adoptera barn, etc. Finns det något kvar att kämpa för? Behövs pride? Inför årets tjugoårsjubileum valde organisationen Stockholm Pride att temat skulle vara ”Redo för nästa steg”. Ett slags summerande av de första tjugo åren där temat delas in i tre steg: Var står samhället idag? Var står vi idag? Var står du idag? Magnus kände att det här var något han ville använda sig av i sina posters.

Graffirmation
Se kollektionen här!

Både X och XX är inspirerade av street art, graffiti och HBTQ-aktivism. Postern med namnet X har en bakgrund målad på ett träplank med sprayfärg, akryl, blyerts och krita. Bokstäverna XX (20) är sprayat i mitten. På planket sitter vita lappar som symboliserar 49 europeiska länder, varav den 12:e lappen är markerad med X. Det symboliserar Sverige som år 2017 står på 12:e plats på den internationella HBTQ-organisationen ILGAS Europes årliga lista över hur väl varje lands lagar respekterar HBTQ-personers rättigheter inom allt från jämlikhet, hatbrott, yttrandefrihet, asylrätt, familjerätt och annat. Med postern vill Magnus visa att Sverige har kommit långt men att det finns utrymme för förbättringar, trots vår egen uppfattning om att kampen kanske redan är vunnen. (Malta är det land som ligger etta…)

Namnet på postern XX är en direkt referens till det tjugonde Stockholm Pride. Postern är en abstraktion av ett demonstrationsplakat målat i akryl, sprayfärg, blyerts och krita. I detaljerna kan man hitta ord som trans, pride, xx och Magnus signatur. Fingeravtrycken längs sidorna på plakatet symboliserar mångfalden och gemenskapen inom HBTQ-rörelsen som burit den kollektiva kamp som lett till var vi är idag. Den rosa färgen kommer av de rosa tygtrianglar som homosexuella fångar tvingades bära på sina kläder i nazismens koncentrationsläger. En färg som sedan den internationella HBTQ-rörelsen gjort till sin.

I och med att PRIDE-kollektionen är tänkt att växa från år till år, från Pride till Pride, vill Magnus visa på hur betydelsen av Pride kan skapa så olika uttryck.

– Nästa Pride får någon annan kreatör ta vid och skapa sitt uttryck och bidrag till kollektionen, säger Magnus. Det finns ju massor av härliga Pridefestivaler  numer runt om i Sverige, så inget säger att vi måste vänta ända till nästa Stockholm Pride innan vi får se kollektionen byggas ut.


När du handlar en poster från PRIDE-kollektionen går 25% av intäkterna från försäljningen till Regnbågsfonden. Det är en stiftelse vars ändamål är att finansiellt hjälpa HBTIQ-organisationer i hela världen, liksom enskilda personer, företrädesvis i länder där regnbågspersoner förföljs och trakasseras av myndigheter, polis och religiösa institutioner. Se Graffirmations kollektioner här! 
Ha en fin söndag, önskar
Inredningsspecialisten & Graffirmation!