Inspiration till ett bättre hem
Inspiration

Måla om hemma!

Ett enkelt och relativt prisvärt sätt att göra om hemma är att göra om möbler, så de till exempel passar in i en färgskala, kontrasterar mot varandra eller blir det show piecen som du vill att man ser direkt när man kommer innanför dörren! Här nedan följer en checklista hur man går tillväga, så kan bara din fantasi (eller google-skills) sätta gränserna!


1) Ta bort knoppar/handtag och fundera på vad du vill byta till. Vill du ha bara en rund knopp istället för ett handtag så borde du spackla för hålen där handtaget suttit.

2) Kolla så att möbeln är hel. Behöver du limma, spika eller spackla någonstans så börjar du med detta. Tänk på att spackel behöver några timmar att torka om det är ett tjockt lager.

3) Tvätta byrån. Här är det noga att du tvättar med ett rengöringsmedel eller liknande utspätt med vatten. Väljer du att tvätta med diskmedel/såpa och vatten och är lite slarvig kan detta medfölja att det finns mycket medel kvar på möbeln, vilket förhindrar att färgen sätter sig. Använder du dig istället av grundrengöring för möbler vet du att du minimerar risken för problem. Jag brukar tvätta en gång till med bara vatten, bara för att vara säker.

4) Sandpappra. Du behöver inte slipa ned all färg utan bara den glansiga ytan. Är din möbel redan målad sedan innan och har ett fint jämt lager, utnyttja detta. Du kommer aldrig få ett bättre lager än det under. Har möbeln dock ett öjämt fult lager med färg, slipa ned lite mer.


5) Tejpa. I byrådörrarna vill jag inte måla på gångjärnen, då kan jag antingen måla med en mindre fin pensel eller tejpa med vit maskeringstejp.

6) Grundmåla. Om möbeln inte har målats tidigare, om det målade lagret inte har en fin och slät yta eller om möbeln är mörk och du vill måla den ljus skulle jag grundmåla möbeln. Har den redan en fin yta och inte skiljer sig för mycket i tonen då behövs inte detta, eftersom du kommer att uppnå en fin finish lättare om möbeln redan har en fin finish tidigare.


7) Måla möbeln i vald färg. Det är bättre att måla två-tre tunna lager än att måla ett tjockt. Färgen rinner lättare om du lägger på för mycket färg och det är svårt att upptäcka innan det är försent. Ytan blir istället finare av flera tunna lager. Jag använder mig av en smalare bra pensel för kanterna och de ojämna ytorna. Skulle min pensel vara av dålig kvalitét märks detta på strån som kommer släppas från penseln och hamna överallt i färgen och på möbeln. Sen använder jag mig av en mindre roller för den skapar en fin jämn yta på den större ytorna.


Före och efter bilder på just denna byrån, som är målad i en ljus lindblomsgrön med fyra svarta knoppar.


Om du hittar möbler på loppis, blocket, får eller köper nya och vill skapa en sammanhållen stil, måla dem i samma färg och använd samma knoppar/handtag. Har du många stolar, måla de i två färger där den ena färgen används på 2/3 av stolarna och den andre på 1/3 av stolarna för att skapa lite liv!

Ha en fin söndag,
önskar Inredningsspecialisten