Inspiration till ett bättre hem
Inspiration

Furniture & Light Fair 2016

Furniture & Light Fair 2016 eller så kallade Möbelmässan fanns det mycket spännande att se på. I mitten på entréplan är det alltid någon som blivit inbjuden att skapa en miljö och lounge och detta år var det arkitekterna och designerna Edward Barber och Jay Osgerby’s tur.

Installation & lounge Furniture & Light Fair 2016

De satte ut ”en ’Triptych’ som visar tre separata områden som visar olika scenarier av användningsområden; möten, relaxen och arbetsplatsen.” Som rumsavdelare användes stora filtgardiner, vilket kändes som en bra idé för att enkelt skapa olika rum samt dämpa ljudet inne i loungen. De använde sig av djurhudar i möbelklädseln och vitt trägolv, eftersom de tycker att detta representerar vintern i Stockholm. Rent rumsligt lyckades de bra, möblemangen var i sig inget speciellt och de rosa textila sofforna var en frisk fläkt i de annars vita fårfällarna och de svarta eller brunfläckiga kohudarna.

Monter Jonas - Möbelmässan 2016

I montrarna såg man väldigt mycket ljust trä, rena mdf-skivor. Här ackompanjerat med möblerna som står i fokus. Jonas monter hörde till ovanligheterna för för den var så färgstark i övrigt. Här ser man ändå tydligt uppdelningen av färger, med de gröna och blå tonerna som var starka på årets mässa.

Stilleben Furniture & Light Fair 2016

På bord, byråer och hyllor var det mycket stilleben och dekorationer som ofta förstärkte färgerna i möblemanget. Stensorter som marmor är fortfarande ett vanligt inslag. Formerna är enkla, se borden på bilden innan och lamporna på bilden efter, som visar att triangeln en vanlig form, samt cirkeln, sfären som det talats om på andra trendspaningar under tidigare Formex-mässan.

Monter Hay Furniture & Light Fair 2016. 30 degree Johan van Henhel

Företaget Hay skapade en hel labyrint av rum där varje rum gick i nya färger. Väggarna var ofta softa grå-lila eller grön-blå toner för att ha många starka accent färger. Just softa toner som lila och rosa har det talats om tidigare som några av årets färger Horreds hade förra året en knallrosa monter tillsammans med sin nya grafiska profil och detta år gick den i soft rosa, lila och blå toner istället.

Grått på grått - Furniture & Light Fair 2016

Grått på grått. Grått och gråblått var tillsammans med vitt och blont trä de vanligaste basfärgerna, grått på grått kan kännas läckert, men lite tråkigt i längden.

Muuto Monter - Furniture & Light Fair 2016

Vanligt detta år var istället att kombinera grått med aprikos-terrakotta, nude. Här ser ni Muutos monter, ett typexempel hur man använt grått som basfärg, blont trä, vackra dekorationer på bord och bakom soffgruppen med växtlighet. På andra sidan bakre byråerna använde de sig av senap som färgklick, en flört med 70-talet som också syntes på flera ställen. Till vänster använde de sig av blått och grönt, igen en färgkodad monter med tydliga rum i rummet.

Monter green House - Furniture & Light Fair 2016

Som vanligt var Greenhouse en stor inspirationskälla. För de som inte känner till Greenhouse rekommenderas det varmt att ta sig dit nästa år. Det är rummet där studenter, skolor och unga designers ställer ut. Där vågar man ofta ta ut svängarna lite mer, det är alltid helt nya produkter att titta på och framför allt de som får ställa ut i Ung Svensk Form. I nästa vecka kommer vi skriva om trendrapporten textilföretaget Camira gav på Möbelmässan.

Trevlig helg önskar
Inredningsspecialisten