Inspiration till ett bättre hem
Inspiration

Hillevi Pärn Design – Från blad till mönster

                                      syren1

   En dag tidigt i juni hade jag tagit ledigt. Ledigt från alla punkter på att göra-listan. Det är konstigt, men jag vet hur det brukar bli… Nästan varje gång jag har lagt undan alla måsten och bestämt mig för att ägna dagen åt någonting annat än jobb  – då kommer inspirationen. Fram med skissblocket. Just den här dagen hade syrénbuskarna på vår tomt precis börjat blomma. Allt var fullständigt grönt och lummigt. Och lite blött. Ute föll ett sommarregn, det var inte så jättevarmt den här dagen. Jag tycker att juni månad har en speciell känsla. Många växter står i full blom, nätterna är ljusa, och allt, hela sommaren ligger fortfarande framför en. Jag började skissa på bladformer.

                      syren2   syren3

Formen på ett blad från en syrénbuske kan vid första anblicken verka enkel. En mjuk form som påminner lite om ett hjärta. Men beroende på hur bladet är vinklat och hur skuggorna faller kan hundratals olika varianter av bladformer dyka upp… Att rita av handlar egentligen om att se. Efter en stunds skissande började jag dela upp bladen, utifrån skuggorna. Jag klippte ut dem från ett brunt papper.

                      syren4   syren7

Nu var det dags att pussla. Jag förlorade mig helt i att lägga pussel med de olika delarna. Jag tappade tiden. Nästan lite tredimensionell känsla fick de välvda pappflikarna innan jag klistrade fast dem på ett papper. Konturerna är borta, det är istället innehållet av bladet som bildar formen. Det blev ett uttryck. Det här skulle kunna bli ett mönster. Men inte det jag ville åt…

                               syren5

Jag gillar det skira, eleganta, eller sköra som de tunna linjerna på en vit bakgrund ger. Så jag återgick till den första skissen. Och efter att tidigare ha jobbat med materialet i papper, plockade jag nu in skisserna i datorn. Men jag körde fast lite. Nu hade jag ändå lagt ganska många av mina ”lediga” timmar på det här mönstret.

                               syren6

Senare på kvällen gick jag tillbaka till datorn, och kunde inte slita mig på flera timmar! Det är häftigt när en inspiration griper tag i en, på det där sättet. Ensam och helt tyst i huset satt jag den sena kvällen och gjorde en mönsterrapport. På vit botten, och med mörka konturer. Några ojämna cirklar kom till. Jag tror att mönstret ska heta Bladverk. Ännu är det inte färdigt.

. . .

I ateljén i Linköping arbetar jag, Hillevi Pärn, med textil, främst i form av mönsterdesign. Organism och Grönhult är två mönster inspirerade av skogen, naturen, mossor och lavar. Organism finns i gråskala tryckt på halvlinne, och Grönhult i grönt finns tryckt på sammet. Flera mönster finns i kollektionerna, produkterna sträcker sig från kuddar och plädar till grafiska tryck på affischer, brickor och underlägg.

Hillevi Pärn är formgivare och designer bosatt och med studio belägen i Linköping. Sedan 2012 har Hillevi Pärn Design tagit fram unika produkter, delvis handgjorda, med betoning på mönsterdesign. Alla produkter har tillverkats småskaligt i Sverige med omtanke om materialval och hållbarhet. Tyger, kuddar, pläd, brickor, prints och ljusstakar finns i sortimentet. Färgsättningarna och inspirationerna är ofta hämtade från naturens nyanser, skiftningar och former. Inom Hillevi Pärn Designs konstnärliga sfär ryms också fotografering, grafisk formgivning och kursverksamhet m.m. Mönster inspirerade av lavar och mossor Organism i halvlinne och Grönhult i sammet är två organiska myllrande mönster med motiv hämtade från lavar och mossor. Hämta in naturen till ditt hem med mönstren som finns på kuddar, en sammetspläd och som prints. Våga blanda Organism och/eller Grönhult i en inredning med andra färger eller stramare former, eller fyll hela soffan med kuddar i det gråa Organism-mönstret. Variationerna och möjligheterna är många!