Inspiration till ett bättre hem
Fotografi
Inspiration

En dag med John-Mehdi Ghaddas

För mig är varje dag en möjlighet att få se nya saker, att få uppleva skiftningar i naturen. Kan jag då dessutom lyckas fånga detta på bild, så är min dag fulländad!

Jag brukar kategorisera mina turen på lite olika sätt. Ska jag ut på en promenad så brukar jag inte planera så mycket. Är det en fototur som jag är påväg på? Eller är det en vandring på fjället?

titta-uppat

Under alla dessa turer så åker kameran med. Det är långt ifrån alla gånger som jag kommer hem med bra bilder, men jag har iallafall stannat upp och sett istället för att bara gå förbi. De gånger som jag åker på fototurer så innefattar det oftast väldigt mycket planering. Och oftast så har jag ett klart mål med min tur. Örnfotografering, björn, varg och så vidare.

När väl målet är bestämt, är det dags att börja fundera på var i landet jag behöver ta mig. Är det gömsle, eller är smygfotografering? Om det är gömsle så behöver jag boka plats. De gömslena som finns i vårat land kommer i många olika skick. De finare gömslena är jättebekväma, med oftast värme, toalett, samt ibland till och med ett par sängar. Detta betyder att jag kan åka till gömslet redan dagen innan och sova där, istället för att åka två timmar tidigare än min planerade starttid.

Jag får sedan se över min utrustning. Har jag allt jag behöver? Minneskort, batteri, fungerar pannlampan som den ska, och var tusan är min termos? Ska jag ut på en vandring så är det lite andra förberedelser som krävs. Långtur eller korttur? Skog eller fjäll? I dessa lägen brukar det bli att jag lämnar mitt stora teleobjektiv (det jag använder för att fotografera djur på långt håll), och har endast med mig två olika objektiv. Ett objektiv för landskap(vidvinkel), och ett objektiv för smådjur (makro).

Den känslan som uppstår när jag har snörat på mig kängorna och tagit på mig ryggsäcken är speciell. Jag känner mig fri, och nästan oövervinnerlig. Det finns inget som kan slå den känslan. Jag sparar mig dock litet i år. Jag har två resor planerade i november/december, som skiljer sig från varandra ganska rejält, men som förhoppningsvis ska ge bra utdelning.

Jag ska först åka till värmlands skogar för att försöka fotografera vita älgar och varg. Och därefter flyger jag till Peru för att fotografera i Amazonas under två veckor. Den sistnämnda turen innebär att alla mina tidigare erfarenheter av vildmarksliv och fotografering sätts på prov. Jag kommer att ha möjlighet att fotografera fåglar, däggdjur, insekter, grod-och kräldjur. Vilket betyder att min kameraväska kommer att vara fylld och därmed väldigt tung.

Men varje tur avslutas på samma sätt. När jag kommer hem, så packar jag upp alla mina prylar. För över alla bilder till min dator och tar en dusch. Sen tar jag en öl och äter en glass. Det är min lilla ritual när jag kommer hem.

svartvita-bilder

Ha en trevlig söndag och hoppas att du har tyckt att det var intressant att få följa med mig ut i naturen! Se mina fotografier i webbutiken här.

//John-Mehdi Ghaddas