Inspiration till ett bättre hem
Vardagsrumsinspiration
Inspiration

Designer Simon Key Bertman

Simon Key Bertman är en textilkonstnär och designer, bosatt i Stockholm men är verksam över hela världen. Med ett skarpt öga för mönster, texturer och färg har Simon Key Bertman fått uppmärksamhet för flera av sina verk och han är en våra fantastiska designers här i Inredningsspecialistens webbutik!

Simon är inspirerad av två av sina förfäder, författaren och pedagogen Ellen Key samt den berömda expressionisten Isaac Grünewald. Med inspirationen i ådrorna skapar Simon textilier som är mer än bara dekorativa accenter. De unika textilierna är så mycket mer än bara summan av deras fibrer. Dynamiska sekvenser av färg och skuggningar i de handvävda kuddöverdragen avslöjar en komplex tankegång, med lekfulla färgexperiment och matematiska uträkningar. Simon skapar högkvalitativa textilier och tekniken ger produkterna en vacker rörelse och djup.

Simon Key Bertman

1) Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?

Inspiration kommer från händelser i vardagen, som jag förstärker med färger och mönster. Jag använder parametrar som mat, idrotter, cykling med mera och översätter dessa värden till färger, mönster och former. Exempel är näringsindex i avokado, storlek på cykelhjul, material i cykelramar, längd på tennisslag …

Food inspiration

Det är roligt med matematik och jag arbetar med nummerkombinationer, livsmedelstabeller samtidigt som jag tittar på hur vissa kända matcher spelats, hur bollen studsat med mera. Detta har präglat slutprodukterna väldigt mycket samtidigt som jag ser bilderna mer abstrakt och symboliskt medan jag har designat. Bilden under kommer från Liljevalchs vårsalong.

Simon Key Bertman-Liljevalchs-vårsalongen1

2) Hur och var arbetar du? Hur ser en dag ut?

Jag arbetar mycket från mitt showroom på Rödabergsgatan 12 och har ofta kundbesök i Stockholms innerstad. Såklart görs resor till mässor eller kunder internationellt med jämna mellanrum.

Simon Key Bertman Showroom

En vanlig dag varierar, det kan vara möten på kontoret, eller ordrar som skall skickas eller skissa på mönster, färger eller textila strukturer på uppdrag av SKB eller för andra externa kunder. De verktyg jag använder är ofta penna, papper, nummerkombinationer och testar olika färgkombinationer med ncs-färgkartor och vidare in i datorn.

Shade six matta 4

På bilden över ser ni mattan Shade Six och här under en miljöbild i härliga blå toner, Gradient & Squares kuddar och pläden Avocado.

Blått sovrum

3) Många av dina produkter har temat mat och idrott, hur kommer detta sig?

Det är saker som jag har lagt mycket tid på utanför jobbet, det är min stora inspirationskälla. Jag är inspirerad av mat och har alltid varit det. Sen kommer nya intressen och då inspirerad man av det då och utvecklar produkter vidare åt det hållet. Jag kommer ta fram nya mönsteridéer på andra teman i framtiden och det är svårt att veta vad det blir i förväg. Det kommer säkert bli något mer i Food-kollektionen innan jag känner att den är färdigbearbetad. Grunden till den kollektionen är 13 olika mattor med olika livsmedel som hallon, musslor eller avokado. De är slumpmässigt valda på grund av färgerna i livsmedlet och deras sammansättningar av protein, kolhydrater och fett.

Miljö Lemon 3

Simon Key Bertmans fokus på det konstnärliga arbetet handlar om att skapa mönster och texturer som på ett två- eller tredimensionellt sätt återspeglar en process, en matematisk tanke eller ibland ett spel. Det unika med Simons arbete är de underliggande sociala koder som vävningen och texturen representerar i hans mönster, som han identifierar och problematiserar. Gränslandet mellan att skapa högkvalitativa produkter för dagligt bruk och textila verk för utställningar är är fokuset på att ständigt fördjupa och diskutera vad textila mönster och strukturer kan representera och berätta om sammanhanget och samtiden. Varje möte mellan två trådar eller systemet av trådar i textilen är unik och har en mening. De finns inte bara där för att binda textilen utan för att varje tråd i systemet är ett syfte att integrera i systemet.

Simon Key Bertman Plädar Närbild

Över: närbilder på vävda plädar Clam och Gradient blå. Under: Vardagsrum med Gradient och Stripes & Dots kuddar.

Vardagsrum Simon Key Bertman

Trevlig söndag önskar
Inredningsspecialisten