Inspiration till ett bättre hem
Sommarinspiration
Inspiration

Designer Sabina Wroblewski Gustrin

Sabina arbetar som designer och illustratör. Hon tror på att livets små och stora stunder firas bäst genom ett personligt handskrivet kort, att skriva ner i en speciell anteckningsbok eller serveras på en vacker bricka och uppmärksammas genom unikt designade och noggrant utvalda gåvor.

Sabina designer
Sabinas bricka från serien Tea Flower, för att komma till produkten klicka här.

Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
En kreativ drivkraft som funnits inom mig sedan barndomen och jag har alltid haft viljan att skapa och framförallt teckna. Mina förebilder inom mönsterdesign är bl.a. Viola Gråsten, Josef Frank, Tricia Guild och Art & Crafts rörelsen. Det rika arvet från den skandinaviska och centraleuropeiska sagotraditionen, havets mörka djup, naturens magi och folkkonsten är stora inspirationskällor. Min mångkulturella bakgrund, internationella karriär, arbetat som Art Director på internationella reklambyråer, och utbildning på bland annat Konstfack har präglat mig som kreatör.

Sabina W Gustrin design

Hur och var arbetar du?
Jag bor och arbetar på Gärdet i Stockholm med min man och två barn och arbetar ifrån en hemma-studio med utsikt över det gröna Ladugårdsgärdet. Jag arbetar som frilansande designer och illustratör till vardags parallellt med att designa mönsterkollektioner till mina pappers- och inredningsprodukter. Jag ritar, målar och skissar för hand, klipper ut i papper, och bearbetar allt material digitalt som jag sedan lägger ihop till kollage och mönster. Jag har ett stort nätverk med designkollegor som jag hittar på roliga projekt tillsammans med bland annat pop up butiker, utställningar och ett hemligt projekt som lanseras 2017.

Sabina W Gustrin inspirationscollage

Du har nämnt din mångkulturella bakgrund, kan du berätta lite om den och hur påverkar detta dig i ditt arbete som designer?
Jag är född i Sverige med föräldrar som har polsk/judisk och polsk/litauisk bakgrund. Eftersom jag är en visuell person, med stark fantasi och ett gott bildminne, har jag bl.a. inspirerats av min mormor som var troende katolik och hennes rika bildvärld, mormors spännande berättelser om Litauen innan andra världskriget, ikonerna med jungfru Maria hon hängde upp över våra sängar osv. Jag har också inspirerats av polsk folklore via traditionella dräkter, handmålad keramik, tavlor och inredningsdetaljer från Cepelia, hantverks kooperativ butik, som fanns hemma hos oss. Denna bildvärld är en ständig inspiration som jag återvänder till. Jag samlar t.ex. på handmålad keramik, svensk, polsk och grekisk, och babuschkor. Lika starkt har jag influerats av 70-talets estetik som jag växte upp i, de starka färgerna och alla fantasifulla mönster. Min mamma var väldigt mode- och designintresserad och bidrog till att jag smygläste Vogue redan som 5 åring. Mina föräldrar ägde ett diskotek på Korfu i mitten av 70-talet som gjorde ett starkt visuellt intryck på mig, allt var vitt förutom det turkosa medelhavet och den karga naturen på öarna som är en central inspirationskälla som jag ständigt återvänder till.

KöksdesignHärlig sommarinspiration. Glasunderlägg, skärbräda och bricka ur serien Tea Flower finns i vår webbshop, för att se produkterna klicka härMönsterdesign

Ha en härlig fortsatt söndag
önskar Inredningsspecialisten