Inspiration till ett bättre hem
house of beatniks
Inspiration

Designer Pernilla Algede

Pernilla Algede är grafisk formgivare, fotograf och designer från Göteborg. Drivet som kreatör går hand i hand med en passion för design, inredning, mode och konst. Inspirationen är ofta hämtad från naturen samt spännande platser, människor och kulturer runtom i världen. Med en bakgrund inom produktdesign, marknadsföring och kommunikation samt många år utomlands, är Pernillas fotokonst och design både mångfacetterad och uttrycksfull. Designvision och handarbete samverkar för att berätta en historia och samtidigt förstärka en personlig och kreativ miljö.

algede design

 

Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
Det kreativa arbetet är nog mer en instinkt än vilja. Det är som att hela kroppen skriker om jag inte fått tillräckligt med tid att skapa och kreera, till exempel när administrativa uppgifter tagit för mycket tid. Inspirationen är heller inget jag kan tvinga fram, den kommer när den kommer. Oftast infinner den sig när jag är ute i naturen eller när jag reser. Med åren har jag också lärt mig att hantera vågorna av inspiration och låta mig prioritera och följa ut dessa stunder. Jag älskar när jag tappar mig själv i ett kreativt flow och glömmer av tid och rum, det ger mig så mycket energi.

house of beatniks
Pernilla har många prints och fotoprints i webbutiken, för att kolla närmare på dem klicka här.

Hur och var arbetar du? Hur ser en dag ut?
Mina dagar är otroligt varierande. Ibland kan jag sitta från tidig morgon till sen kväll och bara redigera bilder. Eftersom jag är egenföretagare så är det också mycket administration att ta hand om såsom fakturor, beställningar till tryckeriet eller ordrar från återförsäljare. Jag packar allt själv och då håller jag till i min studio på Föreningsgatan i Vasastan, bara några minuter från mitt hem i Linné. De återförsäljare jag har i Göteborg levererar jag till direkt. Älskar de stunderna att få hälsa på i butikerna, det ger mig så mycket energi och känns viktigt för relationerna att träffas regelbundet. Jag har inte som mål att finnas hos för många återförsäljare utan de jag arbetar med är noga utvalda där samarbetet bygger på en ömsesidig passion och känsla för design och en kundupplevelse utöver det vanliga.

house of beatniks
Pernillas ateljé och kontor i Göteborg.

Jag får också en del specialbeställningar där jag till exempel stylar väggarna i ett konferensrum, inreder hem för privatpersoner eller så är det egna produktfotograferingar där det oftast handlar om att bygga upp en inspirerande miljö och sammanhang för min konst. Emellanåt sticker jag iväg ut till havet och fotograferar, ibland blir det fotokonst av det eller så blir det ’bara’ en stund ute i naturen som ger energi, tid att andas mellan varven och njuta.

algede design

Du har bott i Australien, kan du berätta lite om vad du har tagit med dig för inspiration därifrån.
Först och främst så måste jag säga att Australien har många av de mest inspirerande platserna i världen. En alldeles storslagen natur med varierande upplevelser åt alla håll. Melbourne, där jag bodde, har dessutom en alldeles enastående kombination av stränder och ett pulserande cityliv. Rik på kultur och med restauranger och barer där ingen liknar den andre. Dessutom är människorna i regel väldigt öppna, positiva och prestigelösa.

Jag tror att min tid i Australien har påverkat mig otroligt mycket, inte minst för att jag vågade starta eget, men också designmässigt. För mig är Australien livsglädje, öppenhet och otroligt färgrikt! Det finns också en större acceptans over there för att vara annorlunda, att inte låsa sig till (design)regler och att våga ta ut svängarna. Till exempel när det gäller att använda färger. Jag tycker ibland att vi i Sverige följer strömmen och är lite säkra i våra uttryck. För mig är ett personligt och inspirerande hem inte så tillrättalagt och perfekt. Jag tror att jag hittade hem i Australien och fick någon form av bekräftelse på mina egna ideér om design och skapande. House of Beatniks står till exempel för ett fritt skapande som inte följer normer eller kommersiella mål, så som jag själv tycker om att jobba. Tänker jag sälj eller tittar på andra formgivare så blir jag hämmad och resultatet blir absolut inte lika bra.

algede design

Ett kollage av olika fotsprints ovh kuddar, för att se produkterna i vår webbutik klicka här.

algede design

Ha en fin söndag önskar
Inredningsspecialisten