Inspiration till ett bättre hem
Design med alger
Inspiration

Designer Martina Green

Martina Green är en produktdesigner och praktiker med fokus på biomaterial. Hon tog en examen i Design (MFA) 2014 från HDK i Göteborg, som också inkluderade en termin på Iceland Academy of the Arts, i Reykjavik. Genom sitt examensarbete, som började med en förundersökning på Island, driver hon idag företaget Algaebra, med säte i Göteborg.

Martina Green designer
Martina och Island.

Från början var Martinas vision att presentera alger från havet som ett brukbart och ekologiskt material inom olika användningsområden. Idag ligger fokuset på att ta fram vackra föremål för belysning, såsom ljuslyktor och lampskärmar. Föremål som framhäver algmaterialets unika utseende. Men grundtanken är densamma som innan- att skapa naturliga material som ska gynna omställningen bort från fossilbaserad produktion.

Det är ingen slump att Martinas produkter inkluderar detaljer från havet, hon är nämligen uppvuxen vid västkusten, och intresset för naturen och material har följt henne sedan barnsben. Algaebra som koncept bygger på tanken om lokala resurser, och än så länge plockas algerna varsamt för hand i Göteborgs norra skärgård.

LjuslyktorTånglyktor av finger/sockertång i medium och stor storlek som passar både mindre som större värmeljus, ses på bilden här över och nere till vänster. En mindre tånglykta i purpurtång som passar för värmeljus ses nere till höger. För att se dem i webbshoppen klicka här.Tånglyktor

Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
Min kreativa drivkraft ligger i sökandet och nyfikenheten. Som barn spenderade jag mina somrar på Öckerö, i Göteborgs norra skärgård. Min farmor tog ofta med mig till havet där jag la timmar på att samla in diverse saker som fångade mitt intresse: snäckor, fossiler, äggskal, blommor och havsslipade glasbitar. Jag skapade en wunderkammer av saker jag hittade.

Naturens skönhet och smarta lösningar har alltid varit min främsta inspirationskälla. Många befintliga produkter är inspirerade av naturliga fenomen, såsom strukturen på fjärilsvingar, termiters ingenjörskonst eller lotusbladens uppbyggnad. Naturen skapar unika föremål som kräver tålamod och ett hantverk av perfektion, detta fascinerar mig!

Martina Green design

Under mitt sista studieår började jag lära mig om hot mot det marina livet och speciellt problemet med plast i våra hav, ett enormt globalt problem som över huvud taget är svårt att förstå. Plastproblemet intresserar mig särskilt eftersom jag är uppvuxen vid havet och har sett förändringen med egna ögon. Utmaningen i att hitta material som kan fungera som ett plastsubstitut triggar mig fick och mig att tänka på alger som ett användbart material.

Algaebra design

Hur och var arbetar du?
Algaebra är ett undersökande pionjärföretag som testar olika användningsområden för alger. Just nu tillverkas handgjorda, dekorativa ljuslyktor av olika algsorter som jag samlar in från västkusten. Jag plockar algerna längs med vattenbryn och på upp till 2 meters djup, mest på försommaren då kvalitén är som finast. Man kan säga att jag använder en tvärt-om-metod i min formgivning. Istället för att ha en bestämd produkt och målgrupp, låter jag materialet själv tala för vilka produkter som kan formges.

När det är dags att producera ljuslyktor åker jag till Öckerö där jag har mitt materiallager och tillgång till en stor trädgård att sprida ut mig på. Produktionen är en lång process som kan ta flera dagar. När produkterna är klara bär det av till Göteborg där jag bor och sköter det administrativa arbetet. Parallellt har jag ett forskningsprojekt på gång, på SP i Borås, där jag testar fler användningsområden för algerna. Att jobba på det här sättet är väldigt stimulerande och ger mig periodvis intensivt precisionsarbete och ibland inspirerande upplevelser genom möten och resor till nya platser.

Tånglyktor i vardagsrum
Alglykta Stor och Liten i vardagsrumsmiljö, för att komma till våra ljusstakar i webbshoppen klicka här.

Berätta lite om alger och vad gör materialet så speciellt?
Idag används alger mest i storskaliga produktioner, där man tar fram alg-pulver som fungerar som näringstillsats eller förtjockningsmedel. I mitt arbete försöker jag istället lyfta fram algerna som ett vackert material med egenskaper som inte finns hos vanliga, konventionella material.

Alger växer naturligt i havet, utan några medel. Dom växer relativt fort och renar vattnet samtidigt som reproduktion av fiskar och skaldjur gynnas. Det finns runt 300 olika algsorter i Sverige och jag använder mig av fem typer som jag tycker har bäst formegenskaper. Algerna är nyttiga att äta, man kan ha dom som gödningsmedel och som fysiska material. Dessutom är dom otroligt vackra och har ett brett färg- och formspektra!

Algaebra

Sovrumsinspiration
Tånglykta Medium i sovrummet tillsammans med fotoprint Skog och textilier Gradien & Squares. För att komma vidare till webbshoppen klicka här.

Ha en trevlig fortsatt söndag
önskar Inredningsspecialisten