Inspiration till ett bättre hem
grafisk design
Inspiration

Designer Måns Broman & Läjet Printworks

Läjet Printworks är ett litet lokalt tryckeri och grafisk byrå i Läjet (Träslövsläge) utanför Varberg som drivs av formgivaren och surfaren Måns Broman. Fokus ligger på surfinspirerade posters och tryck som till stor del trycks av Måns själv. Till vardags arbetar Måns som Möbelformgivare och har bland annat vunnit det prestigefyllda Elle Design Award.

1) Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
Jag är kreativ i allt jag gör. Även om jag inte alltid aktivt hämtar inspiration så är jag övertygad om att man ständigt måste fylla på med nya intryck, prova nya saker och överlag vara öppen och mottaglig för allt. Att resa till nya platser, prova spännande mat, ny musik och överlag lämna sin comfort zone. Att våga utmana sig själv och det man tror är sant tror jag är en viktig del av att hitta ny inspiration. Hjärnan måste användas, så att den lär sig nytt. Med det sagt så konsumerar jag mängder av design i form av tidningar, intervjuer, mässor och på nätet/instagram. Jag är väldigt intresserad av design överlag och blir ofta väldigt inspirerad av andra formgivares alster. Men även där är det det oväntade och nyskapande som jag gillar. Det betyder inte att man måste uppfinna hjulet på nytt hela tiden. Ibland räcker det med små nyanser och subtilitet för att få något att lyfta.

Måns Broman design

2) Hur och var arbetar du?
Jag har mitt kontor i Varberg, på västkusten, och arbetar i princip hela tiden. Hjärnan är alltid igång och när jag sätter mig vid datorn (jag gör allt direkt i datorn) så vet jag redan vad jag ska göra. Men det blir sällan så. Jag upptäcker saker med formgivningen under processen och ibland blir man förvånad över slutresultatet. Oftast på ett bra sätt. Jag har möjlighet att trycka själv så när det gäller mina prints så kan jag testa färger och förhållanden ganska enkelt, tills jag blir nöjd. Egentligen hade jag inte någon avsikt att sälja mina grafiska tryck. Jag gjorde dem som presenter åt folk som fyllde år och som hobby för att det var kul. Men så tryckte jag upp några och fixade en webshop och det dröjde bara några minuter innan jag fick min första order och sen rullade det på. Jag fick lugna ner det hela efter ett tag, för jag vill ha det som en hobby med inga måsten. Om det blåser vill jag kunna sticka ut och surfa.

designer Måns Broman

3) Du arbetar även som möbelformgivare och har fått Elle Design Award, för vilken/vilka möbler och berätta lite om hur det är att vara möbelformgivare.

Jag fick priset för Årets badrumsmöbel, för badkaret Flow som jag ritade åt Westerbergs. Jag har arbetat som möbelformgivare i snart 15 år och tycker att det är fantastiskt givande. Att vara kreativ leder till mer kreativitet. Så det bli en positiv spiral där nya projekt på något plan bygger på gamla projekt och allt blir lite bättre och roligare hela tiden. Egentligen är det ingen större skillnad på att formge en möbel än en poster. Den stora skillnaden ligger i att en poster är klar när den är klar. Det är bara att trycka. En möbel kan ta flera år att få ut på marknaden efter att jag har lämnat ritningar/modeller till kunden. Sedan ska det tillverkas protyper som ska modifieras och sedan ska möbeln presenteras på olika forum (vanligtvis en möbelmässa eller liknande) och sedan ska den tillverkas och nå ut till alla butiker. Det är ganska många led, och det tar lång tid. När en möbel väl är ute på marknaden så har jag nästan glömt bort den och är helt inne i de projekt jag istället jobbar med just då.

Ha en fin, fin söndag därute bland vågorna, kolla in Läjet printworks prints här.
//Inredningsspecialisten