Inspiration till ett bättre hem
Graffirmation
Inspiration

Designer Magnus Hörberg – Graffirmation

Det är fusionen av orden grafik, firma och affirmation som skapade namnet Graffirmation. D.v.s. företaget som skapar positiva bekräftelser och upplevelser genom grafisk form. Graffirmation designar, trycker och säljer unika posters genom egen webbshop och återförsäljare online och i butik. Företaget startades av grafiska formgivaren Magnus Hörberg under 2016, så det är ett ungt företag som fortfarande utvecklas och nya kollektioner växer ständigt fram.

Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
Jag har alltid varit en kreativ tänkare och tycker om att arbeta kreativt både med händerna och med sinnet. Det behöver inte bara handla om design utan det kan vara kreativa lösningar på tekniska problem eller så. I jobbet som Art director är man ju inte alltid skapande, det handlar mycket om att hitta estetiska lösningar och kompromisser inom givna ramar.

Min inspiration hämtar jag från vackra bilder och vackra miljöer, verkliga eller skapade. Det kan handla om film, konst, arkitektur, foto, inspirerande magasin eller verkliga miljöer som vackra hus, en stadsmiljö, historiska platser eller vacker natur.

Graffirmation
HAV kollektionen är verkligen vackra naturmiljöer, se kollektionen i webbutiken här.

Hur och var arbetar du?
Jag bor i Uppsala och arbetar dels från en kontorsplats därifrån eller hemifrån men för det mesta arbetar jag från Stockholm där jag sitter som frilansande art direktor och originalare på en Designbyrå på Södermalm. Eftersom mycket av jobbet för Graffirmation handlar om att komma på och förverkliga idéer så jobbar jag lite hela tiden kan man säga, inte minst på tåget mellan Uppsala och Stockholm.

Graffirmation
Underbara BAROQUE kollektionen, med dessa tre prints hittar du när du klickar här!

Du arbetar med kollektioner, finns det någon tanke bakom att arbeta så?
Ja, det finns en tanke med att jobba med kollektioner även för posters. Jag gillar sättet man arbetar på inom modevärlden med kollektioner som består av individuella plagg men som ändå hör ihop med en röd tråd, en inspiration, en kulör eller ett speciellt material. Det gör att man som konsument lättare kan skapa egna kombinationer inom varje kollektion men också ett sätt för mig som kreatör att utveckla olika spår utifrån samma idé. Den senaste kollektionen SPACE har egentligen bara just begreppet ”rymd” gemensamt för alla olika posters. Dels har jag samarbetat med konstnären Emma Bengtsson som skapat färgstarka målningar med planeter och stjärnor som tema men som även skapar en mer abstrakt rymdkänsla. Även kompisen och illustratören Therése Wall har bidragit med sin tolkning av rymden med en svartvit detaljerad illustration av en abstrakt stadsmiljö som svävar fritt i ett mörkt universum. Förutom deras individuella uttryck så har jag själv arbetat med grafiska abstraktioner av rumslig rymd, fotografi av den synliga rymden ovanför våra huvuden och viktiga personer inom den tidiga astronomin. Där fastnade jag för de medeltida pionjärerna Copernicus och Galileis tidiga rön som ligger till stor del ligger till grund för dagens avancerade rymdforskning.

Graffirmation
Miljöbilder från SPACE kollektionen, som ni hittar här i vår webbshop.

Har du någon hobby eller dold talang som beskriver dig som person?
I den mån jag har några hobbies så har jag sett till att ha användning av dem i mitt kreativa arbete med Graffirmation. Jag gillar att fotografera och dels så försöker jag hitta motiv till kommande kollektioner genom min kamera och dels så fotar jag ju många miljöbilder och produktbilder till hemsidan och Instagram. Jag gillar även att inreda och skapa miljöer och det får jag ju verkligen utlopp för när jag skapar mina miljöbilder. Ett annat intresse är att resa, besöka utställningar och se på film och konst. Det är ju hobbies som bidrar till att utveckla min egen kreativitet och som jag sa tidigare är det därifrån jag hittar mycket av min inspiration.

Jag är ganska allmänbildad och kan lite om allt men inte allt om nåt. Jag har pluggat en hel del saker, det mesta kopplat till kommunikation eller design på något sätt. Jag har läst allt från Designteori, Filmkunskap med teologisk perspektiv, Könsdiskriminering inom reklam och media till Spanska, Svensk grammatik och Den moderna stadens framväxt. Har tror jag har högskolepoäng från fem olika Högskolor och universitet. Gjorde lumpen som kock med lastbil (har militärt körkort, motsvarande lastbil med släp) och min mormor har lärt mig väva trasmattor.

När jag tänker efter så kanske allt detta tyder på att jag är ganska nyfiken på det mesta. Jag är ingen tävlingsmänniska men älskar att spela spel. Älskar film men har ingen TV. Ser på Skam, Sex and the City och Mr Selfridge med samma intresse.

Graffirmation
Miljöbilder från den senaste ICONS kollektionen, du hittar den i webbutiken här! 

Ha en fin fortsatt söndag och glöm inte att kolla in mina kollektioner!
Magnus Hörberg – Graffirmation
Inredningsspecialisten