Inspiration till ett bättre hem
Lotte Kölare
Inspiration

Designer Lotte Kölare

Lotte Kölare arbetar som Art director och designer. Hon är uppväxt med en mamma och pappa som var konstnärer och har alltid haft nära till konstnärsmaterial. Hon har alltid haft en förkärlek till dekorativa mönster och illustration och typiskt för hennes produktion är det färg- och detaljrika.

Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
Eftersom jag är uppväxt i en kreativ familj där både mamma och pappa var konstnärer, så har det alltid varit självklart att jobba kreativt på olika sätt. Det är en form av behov. Jag skulle inte klara av att inte få teckna och måla, det ger mig en sån kick. Man kanske kan jämföra det med kicken bergsbestigaren eller fallskärmshopparen får när man utmanar sig själv. Inspirationen får jag via min omvärld, det kan vara i staden eller i naturen på mitt landställe i Julita. Från människor och hus till insekter, växter och djur. Jag inspireras även av alla böcker jag läser. Jag gillar romaner men även sagor och poesi. Jag har även läst Konstvetenskap på universitetet och det är fortfarande ett stort intresse så alla resor utomlands tillbringas mer på museer, kyrkor och diverse utgrävningar än på stranden!

Kölare design
Inspiration. I nedre vänstra hörnet anteckningsböcker Räv och I skogen, till shoppen klicka här.

Hur och var arbetar du?
Jag jobbar gärna hemma vid köksbordet eller på landstället. I Bromma där jag bor har vi en fantastisk utsikt över Mälaren och Lovön och på landet har jag skogen och alla blommor och grönsaker som jag odlar. Jag skissar alltid för hand först. Jag startar nästan alltid med en illustration som ofta kan användas som ett kort. Sedan tar jag ofta in illustrationen i datorn och gör ett mönster som utgår från illustrationen. Men ibland kan det bli en akvarell eller tuschteckning. Jag skulle gärna vilja måla mer men tiden räcker inte riktigt till eftersom jag även jobbar som Art director vilket är något helt annat. Det handlar mer om att jobba i grupp och efter en mer eller mindre tydlig brief från en kund. Det är också roligt och utmanande men mer av ett beställningsjobb eftersom man måste  anpassa sig efter kundens och gruppens vilja och det vi åstadkommer ska även sälja! När jag skapar mönster och illustrationer så tänker jag inte att det ska sälja utan mer att jag vill göra något unikt och eget som är jag. Sedan är det en bonus om andra gillar det såklart!

Kölare design
Fantastisk utsikt över arbetsplatsen hos Lotte, till höger bild från när hon är ute på landet.

Kölare design
Kakelplattorna Ekorre och Uggla (finns även i svart) och till höger ser ni kökshandduken och brickan Räv, för att kolla till Lotte Kölares produkter, klicka här.

Hur kom du till att börja arbeta kreativt?
Jag är som sagt uppväxt i en konstnärsfamilj och det har såklart präglat mitt eget försök att skapa mönster och illustrationer. Jag har alltid haft tillgång till färger, papper, pennor och även lera, min mamma var keramiker från början men började övergå till att teckna i blyerts och sedan till akvarell. Pappa målade med olja på duk, gouache och akryl på pannå. Böcker och musik var viktiga ingredienser i vår familj och det var här jag fick mitt stora litteraturintresse. När jag var liten följde jag alltid med på utställningar och vernissager, både mina föräldrars och deras vänners. Jag kommer tydligt ihåg utställningen “Hon” av Niki de Saint Phalle på Moderna 1966, då var jag 6 år! Mina föräldrar har påverkat mig vad gäller att alltid utforska och ifrågasätta både konst och världen i stort. Att diskutera, prata och berätta om sina erfarenheter och upplevelser var alltid viktigt hemma hos oss och det är jag tacksam för även om vi inte alltid var överens!

Kölare design
Skapa ett set i köket eller på skrivbordet med mönstret I skogen eller Räv! Se alla produkter här.

För de som är i Stockholm 24-27 augusti kan besöka Formex på Stockholmsmässan. Den är fullspäckad av inspiration och fantastisk design. Lotte Kölare kommer själv vara där, bilden nedan visar i vilken monter och några av hennes nyheter!

Lotte Kölare Formex

Ha en fortsatt trevlig söndag,
önskar Inredningsspecialisten