Inspiration till ett bättre hem
textildesign
Inspiration

Designer Långlyckan

Långlyckan är en del av Inredningsspecialisten sendan i somras. Den ägs av Peter Engelfeldt som även arbetar som biträdande Regissör på Kungliga Operan och som designer anlitar han Krister St.Hill som också sysslar med Opera till vardags.

Långlyckan handlar om det textila och bruksvaror med mönster från eller inspirerade av Hälsingland. De har båda en bas och en kärlek till Hälsingland och dess mönsterskatt som man hittar i Hälsingegårdarna. Dessa är ofta målad på väggar, tak och möbler och går inte att ta med sig eller beskåda utanför gårdarna. Därför har Långlyckan fört över några mönstren till handdukar, skärbrädor och kuddfodral så att man kan njuta dessa unika mönster även hemma. Långlyckan finns i byn Skästra i Järvsö och vi har frågat Peter var han får sitt kreativa arbete från.

Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?
Jag har alltid arbetat kreativt med olika uttrycksmedel, som dansare, sångare och nu även designer.

Det puttrar alltid olika idéer i huvudet. Jag ser mycket form och rörelse i det mesta,  precis hela dagen. Det är inget jag tänker särskilt på, jag har alltid varit på det viset.

Långlyckan design

Hur och var arbetar du?
När jag gör något konkret fysiskt är jag i min verkstad. Men det största arbetet sker i huvudet och då spelar den fysiska platsen ingen roll. När jag väl tänkt klart går det ganska fort.

Hur kom du in på ditt skapande?
Vad det gäller just att designa och jobba med gamla mönster så har det helt och hållet att göra med att jag för en 13 år sedan etablerade mig i Hälsingland och upptäckte all skönhet både i natur, människor och måleri.

Långlyckan design
Långlyckan har produkter som skärbrädor, kuddar och kökshanddukar med vackra mönster från (eller inspirerade av) Hälsingegårdarna. De har en vacker känsla av hantverk och de använder bastoner tillsammans med härliga färgklickar. Se produkterna här!

Långlyckan design
Om du vill köpa fler handdukar och mixa och matcha som du vill, har vi tagit fram olika paket. Se längst ned bland produkterna!

Ha en försatt fin söndag önskar
Långlyckan & Inredningsspecialisten!