Inspiration till ett bättre hem
Hillevi Pärn design
Inspiration

Designer Hillevi Pärn

Hillevi Pärn är formgivare och designer verksam i Linköping. Sedan 2012 har Hillevi Pärn Design tagit fram unika produkter, delvis handgjorda, med betoning på mönsterdesign och hon är en av de nyaste tillskotten hos Inredningsspecialisten med fina produkter i vår webbutik.

Hillevi Pärn med Organism

 

1) Vad får dig att vilja arbeta kreativt och varifrån kommer din inspiration?

Mycket av inspirationen hämtar jag från naturen och saker eller miljöer jag upplever i min vardag. Former på exempelvis hus, blad, träd, stenar. Formers relation och proportioner till varandra och mellanrumsformer. Färger påverkar mig också, exempelvis solen som belyser en husfasad och skapar en speciell nyans, eller skymningsljus över en skogsremsa. Färger är inte vad man först tror att de är om man lägger bort föreställningar om att skogen är grön och brun kan vackra toner i lila och blått dyka upp framför en.

Inspiration Hillevi Pärn

Jag snappar också upp olika strukturer och ytor, till exempel slitet gammalt trä som kontrasterar mot en blank yta. Intrycken lagras någonstans, och bildar någonting nytt inuti mitt huvud. Jag skapar alltid inredning och mönster som jag själv vill ha i min närhet, eller i mitt hem. Centrerad i bilden nedan ser man brickan Kvart i.

Hillevi Pärn inspo 2

2) Hur och var arbetar du? Hur ser en dag ut?

Den skapande processen pågår ständigt, i vaket tillstånd eller i drömmarna. Eller i min ateljé. Ofta har jag svårt att förklara hur en idé uppstår – plötsligt har två eller flera olika inspirationer korsbefruktats och skapat något nytt med ett eget uttryck. Nedan print Organism Kvartett.

Hillevi Pärn print och Simon Key bertman Pläd

Skissa brukar jag göra först, även samla foton av viktiga former eller färger. Det blir en hel del kryptiska anteckningar i min telefon när jag vill komma ihåg en speciell färgnyans kombinerat med någonting annat jag sett. Jag märker att jag ofta strävar efter enkelhet i formspråket, någon typ av renodling i designen, där jag försöker hitta minsta gemensamma nämnare. Jag tycker om upprepningar av former och färger.

Hillevi Pärn inspo 1

I bästa fall kan jag ägna mig åt skapande arbete några timmar om dagen, men som designer har man också en ”verklighet” att ta hand om. Produktutveckling, försäljning och marknadsföring/administration står på det dagliga schemat. Jag önskar mig ofta mer tid till experimentella processer, men har också lärt mig att det är en växelverkan som är det bästa. Nedan de tre kuddarna Grönhult, Vindarna och Organism.

Hillevi Pärn trio Kuddar

3) Du inspireras av både traditionella uttryck och modern design i ditt arbete, hur yttrar det sig?

Mina formexperiment som sedan blir min design, är ofta en blandning av gammalt och nytt, tradition och nyskapande. Jag tycker om att titta på ett gammalt mönster eller motiv, från skandinaviskt hantverk, eller från kulturer världen över – och tolka det på ett nytt sätt. Plocka fram det starka i mönstret, kanske ta bort en form, eller förenkla mönstret. Skala bort och skala av, men ersätta med nya färgskalor, eller göra fler upprepningar i mönstret för att uppnå ett lugnare uttryck. Det finns så många alternativ.  Mönster kan dyka upp på äldre möbler, eller smycken. En vacker form kan dyka upp på en femtiotalstekanna. Ofta plockar jag bara en del av ett ting som jag gillar och vill arbeta vidare med. Man ska kanske inte tro att man hittar på något unikt eller helt nytt. Vi designers har troligen lagrat många stilar och uttryck i vårt omedvetna  –  men mixen som kommer ut genom våra händer kan vara, om inte unik, intressant!

Grönhult kudde och pläd

Alla produkter som Hillevi tillverkar sker småskaligt i Sverige med omtanke om materialval och hållbarhet. Tyger, kuddar, pläd, brickor och prints finns i sortimentet. Färgsättningarna och inspirationerna är ofta hämtade från naturens nyanser, skiftningar och former.

Hillevi Pärn med Grönhult i skogen

Trevlig söndag önskar
Inredningsspecialisten