Inspiration till ett bättre hem
Inspiration

DesignDuon Köksrenovering

Då är vi tillbaka igen. En gång i månaden skriver vi på DesignDuon ett inlägg hos Inredningsspecialisten om våra tankar och idéer kring inredning.

Köksdesign

Idag ska vi prata om renovering. Mer bestämt Elins och hennes sambo Johns köksrenovering. Allt arbete (förutom elektriker, spackling och målning av tak) stod Elin och John för själva. Att det bara tog fyra veckor från första nedmonteringen av skåp till färdigt kök, är mycket tack vare bra planering.

Köksrenovering

Men vi måste börja med en före-bild. Köket var densamma sedan huset byggdes år 1990 därför var det ett lätt att beslut att allt fick tacka för sig. Vitvaror, stommar, golv, väggar och tak revs ut.

Köksrenovering DesignDuon

Trots att rummet är stort till ytan kändes det tidigare litet och mörkt på grund av alla luckor och skåp. Därför togs alla åtta överskåp och ett högskåp bort. Istället monterades extra djupa (70cm) och extra höga (95cm) underskåp.

Kök

Grått kök

Köksinspiration

Köksrenovering DesignDuon

När man totalrenoverar ett kök finns fantastiska möjligheter till att få skapa ett personligt kök. Det bästa tipset som finns inför en stor renovering är att man ska titta på hur andra har gjort. Besök kompisar och gå till olika kökstillverkare och kläm och känn på material, luckor och skåp för att hitta det DU gillar. Skaffa ett Pinterest-konto för att enkelt kunna pinna kök och idéer. Det är lätt att göra val ett och ett men tänk på att det också ska passa in som en helhet. Passar golvet, kaklet och luckan ihop? När man sedan har ett utseende som man ska gå på så är det dags att göra en plan. Ska man göra allt själv eller behöver det bokas hantverkare? Hur lång tid tar det för stommarna att komma och hur lång tid tar det för vitvaror, bänkskivan och handtagen? Det är olika leveranstid på alla saker så se till att vara förbered så arbetet inte står still i flera veckor på grund av väntan på till exempel en elektriker.

Kitchen

Kök

Köksdesign

Just denna renovering är ganska personligt gjort. Stommarna är från Kvik vilket gav möjligheten till specialmått och funktioner som upphöjd diskmaskin.  Istället för målarfärg eller tapet på väggarna kom idén att göra betongväggar från två vänner som gjort liknande hemma hos sig. En guldig kran, guldiga lampor och ett mörkbrunt bambugolv ger färg och värme bland alla gråtoner. Målet var att få till ett modernt och personligt kök som skulle dra blickarna till sig men som vi också skulle trivas fantastisk bra i och det gör vi verkligen.

DesignDuon blogginlägg

Foton: DesignDuon – Elin Wadström

Några sista tips

  • Se över måtten för arbetsytorna. Alla är vi olika långa och då behöver vi också olika höjd på våra köksbänkar för att få rätt ergonomi. Gå till olika kökstillverkare och kolla vilka möjligheter som finns hos just dem. Vi har många specialmått och lösningar som vi är supernöjda med. Till exempel extra hög och extra djup arbetsbänk. Eller upphöjd diskmaskin. Det kan verka vara en konstig detalj men det underlättar något enormt i vardagen.
  • Gör en moodboard och tänk på att alla material och val ska passa ihop och bilda en helhet. Det är enkelt att förälska sig i en speciell produkt och bli blind för de andra valen.
  • Planera tiden. Allt har olika lång leveranstid och det är tråkigt att renoveringen ska behöva stanna upp för att den specialbeställda diskhon har flera veckor längre leveranstid än räknat.
  • Ha kul och glöm inte att tänka på slutprodukten då och då. Det kan vara lätt att bli blind när det är damm och smuts i hela hemmet. Men i slutändan är det värt det!
    Ha en trevlig söndag önskar
    DesignDuon