Inspiration till ett bättre hem
köksinspiration
Inspiration

DesignDuon – Tankar kring att flytta ett kök

Mindre än en vecka kvar till julafton men det har blivit många julfiranden redan. Inte nog med att det ska hinnas med att träffa vänner och familj som inte hinns med på självaste julafton – vi har dessutom blivit klara med det hittills största renoveringsprojektet vi tagit oss an, vi har flyttat vårt kök!

Jag bara älskar vår sekelskiftestvåa på hela 84 kvadratmeter men att säga att den är kvadratsmart vore en ordentlig lögn! Med ett sovrum på ca 20 kvadratmeter placerat i lägehetens mitt som en naturlig passage till både vardagsrum och balkong kände vi att det var dags att lägga kvadratmetrarna på mer sociala ytor och att få sovrummet mer avskiljt. Så vi bestämde oss – vi byter plats på sovrummet och köket, det kan väl inte vara så svårt!

img_20161102_112515
Bild före från vardagsrummet in till sovrummet innan renoveringen
fotot: Josephine Nilsson – DesignDuon

Det tog över ett år från att vi bestämde oss för att göra renoveringen till att det blev klart. Aldrig hade jag kunnat ana hur många beslut som skulle tas! Vi var dock ganska tidigt överrens om hur kökets Lay-out skulle vara men köksleverantör, luckornas utformning och färg tog lite längre tid.

Till slut bestämde vi oss för ett IKEA-kök, men inga av IKEAs luckor kändes klockrena, vi tog därför den klassiska luckan ”Veddinge” och lämnade in på omlackering i en färg som bättre passade vad vi var ute efter – ett tips om man precis som vi inte lyckas hitta både den färg och form som man är ute efter!

dsc04018
Bild från vardagsrummet efter renoveringen – Foto: Josephine Nilsson – DesignDuon

dsc04020

Luckorna lackerades om i NCS S 7500-N och väggarna målades i S 1500-N, ännu har inte diskmaskinsluckan och några handtag kommit på plats!

dsc04017

Några tips om du ska renovera köket:

–  Känn dig inte låst av kökleverantörens färger – att lackera om luckorna går jättebra och du får det precis som du vill ha det! Tänk dock på att luckorna måste vara målade från början, många luckor är folierade och på det fäster inte färgen lika bra. Tänk också på att välja en duktig lackeringsfirma!

–  Om du precis som vi är lite trött på den synliga köksfläkten men ändå inte vill ha en massa överskåp, sätt skåp precis över spisen och bygg in fläkten i dem. Ett tips är dessutom att lackera dessa skåp i samma färg som väggen för att få dem att smälta in.

–  Om ni precis som vi bygger en köksö, snåla inte på storleken!

dsc04022
Alla foton: Josephine Nilsson – DesignDuon

Nu när vi äntligen fått ett så fint kök så vill man ju piffa! Varför inte med denna fina handduken, så härliga gröna färger! Och så en matchande skärbräda till det!

Ha en fin söndag och 4:e advent!