Inspiration till ett bättre hem
Inspiration

4 inredningstrender 2016

Porslin på piedestal bild

På Formex i Stockholm i förra veckan hade själva mässan ett tema för våren som kallas Nordic Kicks som de sammanfattar med ”Något gammalt, nånting nytt, något lånat, nånting blått, något fått”. Lite som brudsagan samlar man ihop saker från goda vänner och second hand fynd med nya härliga inköp och som trenden visat ett tag – i blått!

Fina koppar, svart bakgrund

1. Geometri / Patio

Detta är en stil med mycket mönster och överdåd. Man ser dels den lite hårdare grafiska trenden som hållit i sig ganska länge, men den är uppblandad med en varmare modern mormorsstil med mycket växtlighet både som mönster och riktiga växter. Vi ser även rena former, trä, sobra sköna linjer mot rustika texturer. Kalifornien är inspirationen med ljusa toner i turquoise, lila och aprikos.

Turkos kanna

Trenden är lite av en motsägelse då det talas om rena former, retrodesign och Kaliforniens glassiga glamour. Samtidigt som den är en mjukare variant av den stora teaterscenen á la 1600-tal. Epoken då operan växte sig stark.

– Bomull
– Glaserat porslin
– Tunga textilier
– Rotting
– Odling, trädgård
– Plast
– Kitsch

Bild 4

2. Höga & låga material / Mansion

En romantisk stil med en blandning av material som både anses som ”fina” eller ”fula”, marmor vs. plywood, vilket gör att man på så sätt höjer upp det ”fula till fint”. Obäddade sängar med linnesängkläder, som så ofta stylas med, kalt och blont trä mot kalk och spets. Vi ser ljusa grå toner, mot grönt, naturvitt och kall lila.

Höga och låga material

– Linne, sovrum
– Lätta textilier
– Kristall, kök
– Tapet, fotografier
– Brokader
– Marmor, keramik
– Blont trä

Knutna rep

3. Autencitet / Raw

Detta är den fortsatta hållbara trenden som har ett fokus på äkthet. Många vill idag vill ha större transparens om det handlar om möbel- eller matproduktion spelar ingen roll! Det bekväma liv som skapats efter Andra Världskriget ska skalas bort. Naturmaterial, råa material, DIY-kit tutorials med handarbete.

Kruka, hållbar inredning

Igen har vi starka motsägelser när man ser att trenden med jägarexamen ökar, skillnaden från förut är den jag kallar för Hipster-Jägaren har skapats, där det är viktigt vilken typ av utrustning man ska ha. Kvalitét, läder, betong, svart järn, tegel och terrakotta låter oss komma in på trendiga New York med stadslivet, restauranger, proportioner mellan de gigantiska höghusen och parker. Natur vs. stadsliv och handgjort vs. industri.

– Boyta, proportioner
– Svart järn, trappor
– Läder, tegel
– Industriellt, kök
– Röktonat glas
– Vardagsrum
– Naturliga färgpigment

Trendiga New York

4. Memphis / Artistic

I detta tema hyllas det röriga kaos som uppstår i mixen av sjuttiotalsfuru och en bohemisk mix av gammalt och nytt. Vi kommer in i en artists hem där känslan av att man får göra som man vill, vara som man är infinner sig. Det är eklektiskt, alltså en samling av olika unika saker som man kanske skapat själv eller funnit. Det är en enkel stil med mönster som skvätteffekt á la Jackson Pollock som enkelt kan kombineras mer grafiska. Djupa klara färger som rött, blått, grönt tillsammans med svart och lime. Den är modern och ungdomlig, instagram och tumblr.

Bild 9

– Konst, väggar
– Unika objekt
– Olika träsorter
– Emaljerad plåt
– Vardagsrum
– Dekoration, detaljer
– Humoristiskt

Målad plywood i blått spetsig

Dessa bilder kommer främst från Formex Mässan (och New York) denna gång. Fram igenom kommer de trender som har mest fokus för den månaden visas som matiga Moodboards.

Trevlig helg!
Inredningsspecialisten